Topçam İzcilik ve Spor Kulübü
Topçam Yürüyüş Grubu

Doğa Yürüyüşü ve Çeşitleri

En temel doğa yürüyüşü olan trekking yapılış şekilleri ve yerleri itibariyle çeşitli dallara ayrılıyor. Trekking daha çok herkesin kendi eşyasını taşımasıyla yapılır ama bu işi neredeyse profesyonel bir sporcu gibi icra edenlerin rehber, aşçı, yük taşıyıcı insan ve hayvanları da olabiliyor. Ama unutmayın: Her halükarda yürüyecek ve yürüyeceksiniz!

Dayhiking: Orman patikalarında yapılan, günübirlik doğa yürüyüşleri.

Hiking:Hiking’de rota önceden belirlenen patika, orman, vadi, yayla gibi doğal güzelliklerden oluşur. Hiking denilen şey de genelde günübirliktir ancak bu bir zorunluluk da değil. Doğada kalmak isteyenler hiking aktivitelerine konaklamayı da ekleyerek olaya “kamping” de katabilirler.

Backpacking: Dağcılık temelli, sırtta çanta taşıyarak ve konaklamalı bir şekilde yapılır. 

Ormanda trekking: Vadi tabanlarında ve ormanlık arazide yapılan yürüyüşler. En önemli mesele sık bitki örtüsünde kaybolmamaktır. İki yürüyüşçü arasındaki mesafenin 2 metreyi geçmemesine de özen gösterilmeli.

Çölde trekking: Çöl, yürüyüş yapmak için güzel bir tercih gibi görünmüyorsa da oraların da heveslisi var. Sıcak çarpması ve su kaybı en büyük sıkıntılar.

Kanyonda trekking: Kanyoning adıyla da bilinen bu disiplinde bol bol su geçişleri olur, taşlık ve kayalık arazide uzun saatler, hatta günler geçirmek gerekebilir. Islak kayalar, çatlaklar, yarıklar, akarsudaki başıboş kütükler ciddi tehlike yaratabiliyor. Kanyondaki suyun da aşırı derecede soğuk olduğu da göz önüne alınmalı.

Rotalı yürüyüşler: Kimi zaman yürüyüş parkurları işaretlenmiş rotalarda yapılan, genel olarak uzun süreli yürüyüşlerdir. Ülkemizdeki Likya Yolu’nda en güzellerinden biri yapılıyor. Harita, pusula, GPS kullanılır; bu araçların doğru bir şekilde okunması önemlidir.

Rotasız yürüyüşler: Genelde keşif maksatlı yapılır. Kamp araç ve gereçlerini taşımak, yüksek dikkat ve kondisyona sahip olmak gerekir. Tam anlamıyla macera yürüyüşüdür. Ön hazırlık aşaması çok önemlidir. Günün sonunda dağın başında konaklamak gerekebilir, bunun için de malzemeler tam olmalıdır. Acil durumlar için her yürüyüşçü için şahsa özel ilk yardım kiti bulundurulması da önerilir.

Kar yürüyüşü: Nasıl çölde trekking yapan varsa karda yürüyenler de var. Sıkıntı karda yürümenin zorluğu, soğuk havanın kendisi ve onunla mücadele etmek taşınan ekstra malzemelerin yarattığı ağırlıktır. Yüksek karbonhidratlı yiyecekler tüketilmeli, terlemeye dikkat edilmeli. Ekspedisyonun rotası ve zamanlaması da hayati önem taşır.
Hiking ve Trekking farkı nedir?


Hiking ile Trekking arasındaki en önemli fark ; Trekking Faaliyetlerinin engebeli arazide yapılması ve gecenin doğada kamp yaparak veya varsa pansiyon vs konaklayarak geçirilmesinden sonra ertesi gün yola devam edilmesidir. Dolayısıyla Trekking , Hiking'e göre daha fazla malzeme taşınan , daha zor yollarda yürünen , Kamp malzemeleri listesi , yiyecek - içecek gibi konuların daha detaylı planlanması gereken daha kapsamlı ve profesyonel bir faaliyettir.