Topçam İzcilik ve Spor Kulübü
Topçam Yürüyüş Grubu

Doğa Yürüyüşü

Yeni Başlayanlar İçin Doğa Yürüyüşü ve Terimleri

Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın bir spor haline gelen doğa yürüyüşleri, birçok sporseverin ilgisini çekiyor. Doğa yürüyüşleri sayesinde birçok sporcu bol oksijenli bir spor olanağına sahip oluyor.
Son yıllarda özellikle gençler arasında yaygın bir spor haline gelen doğa yürüyüşleri, birçok sporseverin ilgisini çekiyor. Doğa yürüyüşleri sayesinde birçok sporcu bol oksijenli bir spor olanağına sahip oluyor. Doğal güzellikleriyle ünlü ülkemizde doğa yürüyüşüne elverişli çok sayıda alanın mevcut olması spor sevdalılarını sevindiriyor. Dört mevsim farklı güzelliklerin yaşandığı ülkemizde, tüm koşullarda doğa yürüyüşü yapmak mümkün oluyor. Bu spora başlamadan doğa ve doğa yürüyüşü terimleri hakkında bilgiler edinmek şart.
Güzellikleriyle sizi içine çeken doğaya çıkarken mutlaka doğru kıyafet tercihleri yapmanız gerekiyor. Uzun sürecek yürüyüşlere çıkacaksanız, gündüz evden çıkarken yakalandığınız güneşe aldanmamalısınız. Hava karardıkça ısının düşeceğini göz önüne alarak çantaya kalın kıyafetler koymanız doğru bir tercih olacak. Tabii ki çantaya farklı kıyafetler koyarken çok ağır bir sırt çantası hazırlamamak gerektiğini unutmamak çok önemli. Sırt çantasının ağırlığının 10 kilogram civarında olması çabuk yorulmayı engelliyor. Doğa yürüyüşü öncesinde kullanılacak parkura göre ayakkabı seçimi yapmak da rahat bir spor imkanı sağlıyor. Yanlış ayakkabılar ise spor keyfinizi kabusa çevirebiliyor.


Doğa Yürüyüşüne Yeni Başlayanlar Deneyimlerden Faydalanmalı

İlk yürüyüş deneyimlerini edinmek için tecrübeli doğa yürüyüşçüleriyle yola çıkmak deneyim edinmeye yardımcı oluyor. Yalnız bir yürüyüşten ise birkaç kez tecrübeli gruplara katılmak gerekiyor. Böylece doğa hakkında birikimlerden faydalanarak daha çok bilgi edinebilirsiniz. Tecrübeli bir trekking partneriyle karşılaşılacak problemlere karşı daha soğukkanlı davranma ihtimali artıyor. Doğa her zaman sürprizlerle dolu olduğu için güvenlik önlemlerini almak şart. Büyük bir grupla gidilen seyahatte her an kendinizi farklı bir yerde bulma ihtimaliniz mevcut. Bu sebeple gideceğiniz yeri iyi araştırıp hakkında bilgi edinmeniz gerekiyor. 
Doğa yürüyüşüne yeni başlayanların pusula ve harita kullanmayı öğrenmesi de büyük önem taşıyor. Bulunduğunuz bölgeyi tanıyarak harita ve pusula sayesinde güvenliğinizi sağlamanız mümkün oluyor. Aynı zamanda iletişim araçlarınızın çalışmama ihtimalini de göz almalısınız. Çantanıza koyacağınız düdük ve el feneri, iletişim araçlarının çalışmadığı bir anda arkadaşlarınızla buluşmanızı kolaylaştırıyor. Ufak tefek sağlık sorunları ve burkulmaların da olma ihtimalini unutmamak gerekiyor. Önemli sağlık malzemelerinin bulunduğu bir ilk yardım çantasıyla yola çıkmak hayat kurtarıyor. Bu tür küçük önlemlerin alınmasıyla güvenli bir doğa yürüyüşü sporseverleri bekliyor.

Hiking, başı ve sonu genel olarak belli olan yürüyüşleri tanımlamak için kullanılıyor. Daha çok piknik alanları gibi belirli rotalarda ve planlı bir şekilde düzenlenen rotalarda yapılan yürüyüşleri ifade ediyor. 

Trekking ise genelde doğa yürüyüşü denildiği zaman ilk akıllara gelen kelime oluyor. Trekking, biraz daha uzun rotalarla birlikte doğa ile daha iç içe bir spor yapma imkanı sunuyor. Genelde bir gün süren trekking, zaman zaman gece konaklamalı bir spor aktivitesi haline geliyor. Trekking, öncesinde daha fazla plan yapılması gereken bir yürüyüş biçimi olarak karşımıza çıkıyor. 
Dayhiking ise genelde ormanlık alanlarda yapılan günübirlik yürüyüşleri tanımlamak için kullanılıyor.
Tek başına yola çıkan doğa yürüyüşçülerine solo yürüyüşçü adı verilirken, bu yürüyüş türünde tüm sorumluluk tek bir kişide yükleniyor. Çok sayıda sporcuyla çıkılan yürüyüş ise grup yürüyüşü olarak karşımıza çıkıyor.
Son zamanlarda İngilizceden dilimize direkt geçen kelimelerden birisi de kamping oldu. Bu kelime de doğa yürüyüşçüleri tarafında sıklıkla duyuluyor. Doğa yürüyüşçüleri konaklamalarını çoğunlukla çadırlardan oluşturdukları kampinglerde yapıyor. Sırt çantasıyla seyahate çıkanları tanımlamak için kulllanılan backpacking kavramı da çokça duyuluyor. Backpacking kavramı sadece sırt çantasıyla doğa yürüyüşü yapmayı değil, aynı zamanda sırt çantasıyla yerleşim birimlerini gezme anlamına da geliyor.
Doğa yürüyüşüne çıkmak için ihtiyacınız olan ürünlerin kalitesine dikkat etmeniz önemli bir nokta.